Hvis du ikke har styr på kernen, så har du nok ikke styr på resten. Sådan er det også med kommunikation og marketing, og derfor en kernefortælling, så sindssyg vigtigt. Hvis ikke du har den, bliver alt andet mere bøvlet. Har du én, bliver hjemmesiden, pressemeddelelsen og jobopslaget så meget nemmere.
En kernefortælling er en kort og koncis fortælling, der udtrykker essensen af en virksomhed eller organisation. Den fortæller, hvad virksomheden eller organisationen står for, hvad den vil opnå, og hvem den er til for. Kernefortællingen skal være nem at forstå og huske, og den skal kunne bruges til at inspirere og engagere både medarbejdere, kunder og andre interessenter. Helst én side, max to sider. Jeg har skrevet mange af dem, og har du styr på kernen, er det så meget nemmere at få styr på og eksekvere resten af sin marketing og kommunikationsindsats. Det tager noget tid at sætte sig ind i markeder, kunder og virksomhedens historie og medarbejdernes synspunkter, men tiden er godt investeret.
Husk at få lavet den så konkret så muligt.
Folk husker historier. Ikke handelshøjskoleflosker.
Hvorfor er det vigtigt med en kernefortælling?
En virksomheds kernefortælling er en vigtig del af virksomhedens identitet og brand. Den kan hjælpe virksomheden med at:
Hvis en virksomhed ikke har styr på sin kernefortælling, kan det have en række negative konsekvenser. Virksomheden kan:
Hvordan udvikler man en kernefortælling?
Her er nogle tips til, hvordan du udvikler en klar og koncis kernefortælling:
Når du har svar på disse spørgsmål, kan du begynde at skrive din kernefortælling. Sørg for at holde den kort og koncis, og brug stærke og engagerende billeder og sprog. Din kernefortælling skal kunne inspirere og motivere dine medarbejdere, kunder og andre interessenter.